Vizija

V naših tečajih učimo ortopedske medicine, ki je utemeljena z življenjskim delom angleškega ortopeda Dr. James H. Cyriaxa (1904-1985).

Pomembna razmejitev z ortopedijo je v terapevtskem vidiku, pri čemer ortopedska medicina ni kirurška disciplina.

Primarni cilj metode je postavitev natančne diagnoze lezije lokomotornega aparata. Slednje se doseže s pomočjo kliničnega sklepanja, pri katerem uporabljamo  usmerjeno anamnezo, predvsem pa standardizirano klinično preiskavo.

Natančna diagnoza omogoča ciljano aplikacijo terapevtske tehnike, pri čemer se v metodi po Cyriaxu poslužujemo različnih metod, kot denimo: prečna frikcija, trakcija, mobilizacija, manipulacija, infiltracija ali sklerozacija.

V našo družbo vljudno vabimo fizioterapevte in zdravnike družinske medicine, ki si želijo ‘izostriti’ klinične sposobnosti in bolniku s težavami lokomotornega aparata ponuditi terapijo, ki preverjeno deluje.

Za več informacij preberi sestavek Pozdravljen, svet !

 

Izrezki iz članka ‘Vložite v svoje klinične veščine II/II’:
,,Avtor tega sestavka, kot medicinec, dnevno v klinični praksi uporabljam pridobljena znanja in – vsaka čast dr. Cyriaxu – stvar dokazano deluje.

V ortopedski medicini verjamemo, da bi integracija našega koncepta v medicino in fizioterapijo pomembno dvignila standarde in uspeh klinične obravnave bolnikov.  Pričakovana posledica bi bila med drugim tudi bistveno znižanje stroškov vedno bolj obremenjenega slovenskega zdravstvenega sistema.

Cyriax je svoj koncept medicine mišičnoskeletnega aparata razvil na osnovi tima zdravnik-fizioterapevt. Medtem ko verjamem, da v fizioterapevtskih krogih ni osebe, ki ne bi vsaj slišala zanj, je med zdravniki OM žal bolj ali manj neznanka.

Eden izmed naših poglavitnih ciljev je torej, da za OM  navdušimo poleg fizioterapevtov še slovenske zdravnike. V nadaljevanju želimo – v prid bolnika – znova vzpostaviti timsko sodelovanje oz. ponovno zgraditi enakovredni in kolegialni odnos med zdravnikom in fizioterapevtom.

Za prebiranje celotnega članka klikni  tukaj.

618 total views, 3 views today