Ko terapevt postane pacient

Fizioterapevti izboljšujemo, razvijamo in vzpostavljamo optimalno gibljivost pacientov. Vendar tudi sami zlahka postanemo pacienti – 


Karmen Hostnik je diplomirana fizioterapevtka iz Trebnjega. Zaposlena v SB Novo Mesto, se pri svojem delu zvečjega srečuje z ortopedskimi bolniki. Konec leta jo čaka izpit iz ortopedske medicine.
V sestavku čudovito prikaže svojo izkušnjo bolečine v križu, ki jo je z znanji OM moč razumeti in uspešno zdraviti. Vabljeni k branju –


     Fizioterapevti izboljšujemo, razvijamo in vzpostavljamo optimalno gibljivost pacientov. Znamo prisluhniti in blažiti njihovo bolečino. Vendar tudi sami zlahka postanemo pacienti. Včasih druge lažje razumemo, kadar sami občutimo pravo bolečino in nezmožnost, ki je povezana z njo…

Postopen nastop težav
Začelo se je postopno z vztrajno bolečino ledveno. Ker se to dogaja pogosto, temu nisem posvečala posebne pozornosti. Vendar po dveh dneh bolečina ni popuščala, temveč se je zgolj stopnjevala. Kolegica mi je težave poskusila blažiti s strečem in sproščanjem ledvene muskulature.

Naslednji dan je za polovico boljše. Da bom čim hitreje spet fit, si zvečer na križ optimistično položim termofor in zaspim. A samo za nekaj ur, saj me bolečina, močnejsa kot kadarkoli do sedaj, kmalu zbudi. Zjutraj se ne morem več izravnati. Sem skrčena v križu in popolnoma ´blokirana´ v medenici.

V stoječem položaju sem, z namenom razbremenitve, naslonjena naprej na pult. Hoja po ravnem je zelo počasna in previdna, po stopnicah navzdol pa nevzdržna, saj vsak gib povzroči bolečinske sunke proti križu. Sedenje bolečino močno ublaži.

Zloglasni bolečinski shift
Zvečer se leže nisem več sposobna obrniti iz boka na hrbet, poleg tega kašelj in fleksija vratu izzoveta močno bolečino. Morala sem vzeti tableto proti bolečinam.

Sredi noči se zbudim in ugotovim, da me je križ nehal boleti, me pa sedaj boli levo glutealno ter ‘neprijetno’ mravljinči po levem stegnu spredaj vse do sredine goleni. V tem trenutku mi močno odleže, a kljub temu vem, da to ne pomeni nič dobrega…

Klinični pregled po Cyriaxu
Na fizioterapevtsko obravnavo v ZD sem prišla bistveno boljša, kot je bilo stanje prejšnji dan pri zdravnici. Lasegue je bil včeraj obojestransko omejen pri 30 stopinjah, prav tako je bolečina v križu danes bistveno manj izrazita. Še vedno pa je prisotna bolečina levo glutealno.

Ob inspekciji izstopa drža v fleksiji, ni pa lateralne deviacije. Palpacija ne da posebnosti. Pri testiranju artikularnih gibov stoje najdemo močno omejen gib ekstenzije trupa, saj se še vedno nisem mogla poravnati. Lateralni nagib levo je manjši kot desno. Fleksija je v polnem obsegu giba, dodatna fleksija vratu je neprijetna, a ne boleča kot dan poprej. Noben od artikularnih gibov ne povzroči posebne bolečine. Pri stoji na prstih leve in desne noge ni razlik.

SI-distrakcijski test je negativen, Lasegue levo in desno z dodatno fleksijo vratu prav tako. Bolečinsko omejena je gibljivost levega kolka in sicer zadnje stopinje fleksije, boleča je prav tako polovica giba notranje rotacije (predvsem pri notranji rotaciji se gib kar ustavi in ne gre naprej, fleksijo ustavim sama, ker boli).

Testi za korenine kažejo nivo protruzije
Pri testih korenin opazimo rahlo zmanjšano mišično moč ekstenzije levega kolena. Refleksi so simetrični. Pri testiranju senzibilitete občutim rahlo gluhost po sprednjem delu levega stegna. Zanimivo je to, da si lahko levo glutealno zatipljem območje veliko kot dlan, ki je v primerjavi z drugo stranjo na dotik precej bolj občutljivo.

Kako se lotiti kliničnega sklepanja
Iz opisanega je jasno, da gre za akutni lumbago, saj sem zaradi močne bolečine ledveno in bolečinskih sunkov blokirana v hrbtenici. Sklepamo lahko, da gre v začetku za veliko posterocentralno nuklearno protruzijo s pritiskom proti duri, saj so prisotni tako duralni simptomi kot tudi znaki(pozitiven kašelj, fleksija vratu in lasegue).

V kratkem času pride do premika protruzije levo posterolateralno na nivoju L3, saj smo opažali spremembe senzibilitete v L3 dermatomu in blagi motorični izpad L3 korenine levo. Ker ni simptomov kavde ekvine, gre za nenevarno protruzijo.

Kar se tiče levega kolčnega sklepa, najdemo kapsularni vzorec, čeprav bi bilo dobro izvesti celoten pregled kolka…

Od streča do trakcijske mize
Za mano so vsega skupaj tri fizioterapevtske obravnave. V prvi seansi kolegica fizioterapevtka opravi klinični pregled in oceno po Cyriaxu. Glede na to, da gre za mehko protruzijo, je terapija streč brez manipulacijskega sunka oz. nuklearni streč, s postopnim stopnjevanjem obsega giba, kolikor to bolečina dopušča.

Naredi se šest (zelo mučnih- komaj sem preživela) ponovitev, ter v fleksiji razteza kapsulo levega kolčnega sklepa. Presenetljivo, da že po prvi obravnavi mravljinčenje po stegnu preneha. Naslednji dan sledi več ponovitev streča v polnem obsegu giba in 30 min konstantne trakcije ledvene hrbtenice na trakcijski mizi, s težo 30 kg. Bolečina glutealno se bistveno zmanjša, hoja je končno spet pokončna.

Še manipulacija
Tretja obravnava prinese klasični streč in tehniko leg over. Gib ekstenzije je bistveno boljši, preostala bolečina je zanemarljiva. Pojavi se predvsem pri dlje trajajočem predklonu, zato se temu izogibam še nekaj sledečih tednov.

 

     Ko je bolečina še znosna,  jo rahlo potisnemo na rob, ter pozabimo nanjo. Nekajkrat to uspe. Prisluhnimo svojemu telesu, in naredimo kaj glede načina življenja, dokler nam telo še šepeta, da ne bo rabilo kričati…

V poteku tečajev Ortopedske medicine se vedno znova opozarja na ‘ergonomski’ položaj med našim delom. Nezavedno in zlahka se namreč znajdemo v prisilni drži, ki postopno vodi v različne težave in s tem terapevta ‘neusmiljeno’ sprevrne v bolnika.

Karmen HostnikPodobni sestavki:
– Diagnoza res križobol??
– Protruzija ali subluksacija rebrnega sklepa?
Ko pacient reče: ,,Počutim se, kot da me stiska oklep!”

262 total views, 1 views today