Kdo ali kaj je triažni fizioterapevt?

Eden od glavnih problemov so dolge čakalne vrste. Ne pravim, da bi moral preskočiti vrsto – v vrsti jih je glede na število fizioterapevtov enostavno preveč…

Pozdrav tudi z moje strani. Upam, da se bo na blogu razvil pogovor o ortopedski medicini in možnostih, ki jih prinaša, ter o problemih, s katerimi se fizioterapevti in zdravniki vsakodnevno srečujemo.

Eden od problemov so prav gotovo dolge čakalne vrste. Bolnik tako na terapijo ne pride takrat, ko bi bila najbolj učinkovita, ampak takrat, ko se pred njim zvrstijo vsi tisti, ki so delovni nalog z enako stopnjo nujnosti oddali pred njim. Nikakor ne pravim, da bi moral preskočiti vrsto, problem je drugje – v vrsti jih je glede na število fizioterapevtov enostavno preveč.

Terapijo takrat, ko še lahko deluje
Omenila sem, da ne pride takrat, ko bi bila terapija najučinkovitejša. Kdaj pa je to? To je takrat, ko je lezija mehkega tkiva lokomotornega sistema sveža in po svoji naravi mehanska. Takrat, ko še ni prišlo do reakcije okolice, ko še niso nastale adhezije v prizadeti strukturi in adhezije med prizadeto strukturo in okoliškimi tkivi. Takrat, ko še ni centralne sensitizacije – ja, takrat je terapija najbolj učinkovita, saj se ne razvije kronično stanje.

Pilotski projekt Triažni fizioterapevt
Kot nekateri že veste, v ZD Trebnje poteka projekt NIJZ Triažni fizioterapevt. Ideja projekta je, da bolnik z akutno bolečino v križu ne čaka na fizioterapijo več mesecev, ampak ga splošni zdravnik napoti na terapijo takoj. Bolnik potem na prvi obisk čaka največ en teden, omogočeni pa so mu trije obiski.

Projekt poteka od 1.6.2018. ZD Trebnje je zaposlil fizioterapevtko, ki izvaja storitve za ZZZS, triažo pa v obsegu delovnega časa enega fizioterapevta izvajava dve fizioterapevtki s specialnimi znanji, saj jaz delam le tri dni v tednu.

Kako triažni fth deluje?
Z bolniki pregledava protokole, ki si jih je zamislila delovna skupina pri NIJZ. Nato postaviva še dodatna anamnestična vprašanja z ocenjevalnih pol, ki jih je razvil ETGOM, in narediva pregled po Cyriaxu.  Na osnovi anamneze in kliničnega pregleda se nato odločiva o terapiji.

Za drugi del sestavka klikni tukaj.

Jožica Zupančič

324 total views, 1 views today