Pozdravljen, svet! – Prvi blog ortopedske medicine

Ponosno naznanjam, da smo zagnali prvi blog ortopedske medicine na slovenski zemlji. Odprtih rok najavljamo, da je vsebina na razpolago vsem radovednim in znanja željnim, predvsem pa fizioterapevtskim in zdravniškim kolegom, ki bodo ponujene ‘klinične perle’ – srčno upamo – v klinični praksi znali najbolje uporabiti. Začne pa se takole…

Kot avtorja se bova v največji meri udejstvovala Jožica Zupančič, fizioterapevt in Cyriax senior predavatelj z več desetletji neprecenljivih izkušenj, hkrati pa vodilna avtoriteta ortopedske medicine v Sloveniji.

Ne pretiravam, ko napišem, da je Jožica dvignila standarde slovenske fizioterapije in da ga v deželi tej ni fizioterapevta, ki je ne bi vsaj poimensko poznal. Tisti, ki smo jo imeli čast doživeti med tečaji, vemo, da pri njej ne gre zgolj za strokovnost, da ne omenjam izvedbe tehnik, ki – po mojem mnenju – mejijo na perfekcijo, temveč hkrati tudi za izredno empatičnost in srčnost. Kratkomalo- Jožico imamo vsi radi !

Druga polovica zasedbe bo moja malenkost. Mitja Ferenc, sem kot zdravnik splošne medicine -boljkone- po naključju (ali morda usodi?) pristal v ortopedski medicini. Globoko v meni je namreč že od študijskih let ždelo močno spoštovanje do tistih zdravnikov ‘stare šole’, ki so do bolnika pristopali na drugačen način- z dotikom in kliničnimi veščinami.

Medicina danes je drugačna, je bolj laboratorijska, slikovna, tehnološka, predvsem pa manj osebna. Kakorkoli- našel sem se v svetu, kjer namesto slikovne diagnostike kraljuje klinična preiskava in klinično sklepanje. Kjer se ne uporablja pseudodiagnoz kot denimo obraba, impingement, cervikalni sindrom. Kjer bolniku z bolečinami mišično skeletnega sistema večinoma lahko ponudim alternativo kirurškemu nožu ali dolgotrajnim protibolečinskim zdravilom. In kaj je pri vsem tem najbolj dragoceno- videti zadovoljnega bolnika, ker terapija deluje!

Da se ne bi napačno razumeli- namen bloga ni suhoparno podajanje snovi in navajanje izsledkov najbolj ažurnih študij. Naš cilj in namen je pragmatičnost v smislu maksimalne klinične uporabnosti, da ortopedsko medicino v obliki case report-ov, opisov pristopa do določenega kliničnega problema, obravnavi kliničnih testov in kliničnega sklepanja, ipd., v čim večji meri prenesemo iz hladne, pisane oblike v ‘živo substanco’.

Ker gre v ortopedski medicini za koncept in neprecenljivo življenjsko zapuščino enega človeka, ne moremo mimo Dr. James Cyriax-a. V naši krovni organizaciji ETGOM, ga – več kot upravičeno – označujemo kot Einsteina ortopedske medicine. Sam se, ob uporabi njegovih metod in primerjavi rezultatov s sodobno slikovno diagnostiko, še vedno ne morem načuditi kliničnim zaključkom, ki jih je izpeljal zgolj na podlagi klinične preiskave in uporabe lokalnega anestetika. Da sploh ne omenjam zelo učinkovitih terapevtskih vložkov…

Samoumevno je, da boste od tega spletnega kotička najbolj profitirali diplomirani cyriax terapevti, ker smo – kratkomalo – korakali skozi podobno (trdo) urjenje in na nek način govorimo isti jezik.

Blog naj nas, v obliki slovenske Cyriax skupnosti,  združi v nekakšen intelektualni kredo. Zato bi si v nadaljevanju srčno želeli tudi vašega feedback-a in lastnih prispevkov, ki bodo bistveno obogatili naš namen.

Vsem ostalim, ki ste zašli ali našli pot semkaj, pa še enkrat velja dobrodošlica. V upanju, da s prebiranjem vsebine v vas zbudimo iskrico radovednosti, vljudno vabljeni, da se udeležite naših tečajev.

Vse dobro!

Za več informacij, glej zavihek Tečaji.

Sponzorske ikone iz  flaticon.com

453 total views, 1 views today