Je palpacija res važna pri obravnavi kolena?

Občasno smo priča situaciji, ko nas natančna anamneza, pa tudi dovršena klinična preiskava ne pripeljeta bližje diagnozi. Je mogoče, da nas iz klinične zmede takrat rešuje palpacija

62 letna bolnica toži o bolečinah v levem kolenu. Bolečine so prisotne več kot leto dni. Vzročne poškodbe se bolnica ne spominja, pove, da so se težave nastale spontano in postopno. Prej sta s partnerjem rada hodila na dnevne sprehode, kar je sedaj možno le občasno, v skrajšanem obsegu in še to zgolj po položnem terenu. Pojasni, da je najhuje po stopnicah navzdol in da še sreča, da živi v prvem nadstropju stanovanjskega bloka in ne kje višje.

Obiskala je ortopeda, ki je dejal, da koleno še ni zrelo za protetično oskrbo. Protibolečinske tablete in antirevmatično mazilo nista prinesla bistvenega izboljšanja.

Iz anamneze bi diagnoza morala biti jasna
Anamneza je pri kolenu ključnega pomena. Izvedeli smo že nekaj pomembnih podatkov, isc. da gre za atravmatski nastanek težav. Anamneza notranje motnje (sunki, klecanje, blokada) je negativna, čeprav ima v tem sklopu v OM hoja po stopnicah navzdol posebni pomen.

Izrednega pomena je lokalizacija bolečine. Na dodatno vprašanje odgovori, da je bolečina bolj ali manj omejena na notranji del kolena in da se ji zdi, da ji koleno tu zateka. V odsotnosti difuzne bolečine in zatekanja celotnega kolena lahko previdno odmislimo kapsularno prizadetost in razmišljamo bolj v smeri lokalne patologije.

Kaj pa diferencialna diagnoza?
Diferencialno diagnostično v medialnem kompartmentu nimamo izobilja struktur, ki bi lahko povzročali bolničine težave. Glede na pogostost kolenske patologije na tem koraku razmišljamo v smeri prizadetosti medialnih koronarnih ligamentov, morda medialnega kolateralnega ligamenta, medialni meniskus ob omenjeni anamnezi ni vreden omembe. Žal se po končani anamnezi brez jasne delovne diagnoze lotevamo kliničnega pregleda…

Po kliničnem pregledu po Cyriaxu, to je bateriji 12 testov nas doleti ravno to, česar se najbolj bojimo. Celotna preiskava je negativna. Z nobenim testom – tako pasivnim kot tudi PU, nismo uspeli reproducirati bolničine bolečine. Tudi dodatni test PU-fleksije kolena iz notranje rotacije v sedečem položaju se izkaže negativen. Kako naprej?

S palpacijo bližje diagnozi
Morda se odgovor vendarle skriva v palpaciji. Strukture medialnega kompartmenta poskusimo spalpirati, da ugotovimo morebitno občutljivost na palpacijo. Vsekakor je treba biti previden pri interpretaciji, predvsem pa pozitivni izvid vedno primerjamo z zdravo stranjo.

Ugotovimo lokalno občutljivost nad območjem pes anserinusa. Slednje je tudi sicer pri zdravem palpatorno bolj občutljivo. Na istem mestu prav tako zatipljemo jasno oteklino, ki na zdravem kolenu ni prisotna. A je diagnoza sedaj jasna?

Bolečinski sindrom ob hoji po stopnicah navzdol
Patologija je redkejša, kot so denimo pre- ali infrapatelarni burzitis, vendar ni zanemarljiva. Pogosteje se pojavlja pri starejši populaciji, posebno ob prisotnem genu valgus ali medialni nestabilnosti kolena. Klinično se kaže z bolečino ob hoji po stopnicah navzdol, čepenje je zaradi bolečine izredno neugodno.

Bolečino ob pes anserinus burzitisu naj bi klinično sprovocirali ob PU-fleksiji kolena iz notranje rotacije (testiranje pes anserinus kompleksa), predvsem očitno pa naj bi bilo povečanje bolečine ob nenadni prekinitvi upora med PU-testom. Taisto naj bi bolečino izzvala P-zunanja rotacija.

Kaj pa naša bolnica?
Teden dni po infiltraciji burze bolnica sporoči, da je presrečna, saj lahko ponovno brez težav z možem hodi na sprehode in to celo na bližnji hrib.

   Koleno je edini sklep, pri katerem so v osnovno funkcionalno preiskavo vgrajene palpacije. Občasno se namreč izkaže, da je dobri taktilni čut ključ do natančne diagnoze in uspešne terapije.

MF

182 total views, 1 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *